گزارش نشست علمی آیت الله دکتر مبلغی

آسیب شناسی مقابله باوهابیت درگفتگو با نورمفیدی

تاریخ انتشار: 1389/09/15

آسیب شناسی مقابله باوهابیت درگفتگو با نورمفیدی

آسیب شناسی مقابله با وهابیت در گفتگو با آیت الله نورمفیدی بررسی شد.

اشاره: كنگره منطقه‌اي جايگاه زن در نظام اسلامي (همايش كوثر نبوت)، از سوي دفتر بانوان مجمع تقريب مذاهب اسلامي در روزهاي دهم و يازدهم آذرماه در شهرستان گرگان برگزار شد. در حاشيه اين كنگره كه انديشمندان و صاحب‌نظران شيعه و سني استان گلستان در آن حضور داشتند، خبرنگار تقريب به سراغ ، نماینده ولی‌فقیه در استان گلستان و امام‌جمعه گرگان رفت و از وي درباره مهمترين خطرات پيش‌روي جهان اسلام و وضعيت اهل سنت و شيعيان در استان گلستان سؤال كرد.

متن اين گفت‌وگو به شرح زير است:

- جناب نورمفيدي، حضرتعالي در استاني فعال هستيد كه اهل سنت و شيعيان در كنار هم در آن زندگي مي‌كنند. بفرماييد كه به عقيده حضرتعالي، با توجه به شناختي كه از مسائل فيمابين داريد، مهمترين خطري كه امروز جهان اسلام را تهديد مي‌كند، چيست؟

مهمترين خطر، خطر وهابيت و تفكر تندي است كه ترويج مي‌كند. هيچ كس در اين شكي ندارد. مسئله وهابيت و به خصوص آن تفكر تندي كه در وهابيت وجود دارد، يك خطر جدي است. وقتي مي‌گوييم خطر، نه فقط براي شيعه بلكه براي همه جهان اسلام است. تفكر تند وهابي با خود اهل سنت هم سازگاري ندارد.

اما يك نكته‌اي كه از اين هم مهمتر است، اين است كه نبايد مسئله وهابيت را بزرگتر از آن چيزي كه هست نشان دهيم. نبايد در اين زمينه بزرگنمايي كنيم. گاهي به نظر مي‌رسد كه در اين زمينه غلو مي‌شود. من ترس اين را دارم كه اگر ما بيش از حدي كه هست قضيه را بزرگ كنيم و جلوه دهيم، آن وقت مشكل به كل اهل سنت برگردد و اين اشتباه است. ما بايد حساب وهابيت را از اهل سنت و ناصبي‌ها جدا كنيم. اشتباه گرفتن اين دو با هم نيز يك خطر جدي است كه از خطر خود وهابيت كمتر نيست.

تفكرات اهل سنت در فرقه‌هاي مختلف با هم تفاوت‌هايي دارد و اگر اين مسائل به خوبي شناخته نشود، ممكن است گاهي برخي از برادران اهل سنت را به جاي وهابيت اشتباه بگيريم.

نكته‌اي كه در اين زمينه برايم مهم است، اين است كه مسئله اختلاف‌افكني بين شيعه و سني، راحت‌ترين و ارزان‌ترين و در عين حال مؤثرترين راهي است كه دشمن مي‌تواند براي رسيدن به اهداف شوم و مقاصدش در جوامع اسلامي طي كند. خيلي راحت مي‌شود شيعه و سني را عليه هم تحريك كرد. توجه به اين موضوع به خصوص براي كشور ما بسيار اهميت دارد؛ دشمن راه‌هاي مختلفي را براي سركوب انقلاب اسلامي و نظام مقدس جمهوري اسلامي امتحان كرده و هر بار با شكست مواجه شده است. امروز به نظر مي‌رسد كه دشمن روي مسائل شيعه و سني دست گذاشته و به اين نقطه اميدوار است. به نظر مي‌رسد كه دشمن معتقد است راه رسيدن به نتيجه از اين مسير هموار و در عين حال ارزان است. خيلي بايد حواسمان جمع باشد.

نبايد به شكلي طرح موضوع كنيم كه راه رخنه را براي دشمن باز كنيم. طرح موضوع وهابيت به شكلي كه اتهام‌ها را به سمت اهل سنت بچرخاند، كاملا در مسير اهداف دشمنان اسلام است.

- برخي از اهل سنت و شيعيان استان گلستان دغدغه‌اي دارند درباره فعاليت‌هاي گاه به گاه وهابيت به صورت پنهان در اين منطقه. در اين زمينه ديدگاه حضرتعالي چيست؟

در استان ما هم بايد به اين نكته توجه داشت كه تفكر اهل سنت با هم متفاوت است و همان خطر اشتباه گرفتن را هم كه گفتم بايد مد نظر قرار داد. من حداقل مي‌توانم بگويم وهابيت به آن معنايي كه خطري براي همه امت اسلامي است، در استان ما علني و فعال نيست. ممكن است وجود داشته باشد؛ اما فعاليت علني ندارد. اين را با قاطعيت مي‌گويم.

- انتظارات استان گلستان از مجمع تقريب مذاهب اسلامي در راستاي مقابله با همان خطراتي كه حضرتعالي فرموديد، چيست؟

همه متفكران جامعه، علماي روشن و همه كساني كه مي‌توانند نقشي در اين رابطه ايفا كنند بايد در اين زمينه قدم بردارند و كار كنند. مجمع تقريب مي‌تواند در اين راستا محور حركت‌ها باشد. مجمع بايد در طرح مواضع رهبر معظم انقلاب در سراسر كشور و در استان گلستان بسيار فعال‌تر از اين عمل كند. موضع‌گيري مقام معظم رهبري در سنندج و فتواي اخيرشان، بسيار بسيار مهم بود و هم در داخل ايران و هم در خارج از كشور، مؤثر بوده است. دفاعي كه ايشان از همسر رسول خدا داشتند نه تنها در داخل، بلكه در كل جهان اسلام اثر گذاشته است. اين مواضع توانسته و مي‌تواند نقشه‌هاي شوم دشمن را خنثي كند؛ به شرط اينكه از كنار موضوع به سادگي عبور نكنيم و اين موضوع را مرتب در داخل و خارج از كشور تكرار كنيم. دشمن در سطح جهاني كار مي‌كند، يك چنين بياناتي هم در سطح جهاني اثرگذار است.

هرچند ممكن است اين جور موضع‌گيري‌ها در داخل مجموعه‌هاي خودمان يك بگومگوهايي هم درست كند؛ اما ما امروز بايد مصالح اسلام و مصالح امت اسلامي را در نظر بگيريم. مواضعي كه ايشان در سنندج داشتند و مواضعي كه در فتواي اخيرشان داشتند در دفاع از ارزش‌هاي برادران اهل سنت و همسر رسول خدا بسيار ارزشمند بود. روش ائمه ما هم همين بوده است. مجمع خوب است كه در بسط اين انديشه فعال‌تر‌ باشد.

- وضعيت زندگي اهل سنت و شيعيان را در استان گلستان چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

بايد بگويم كه استان گلستان امروز از بهترين استان‌هاي سني‌نشين كشور است. ما امروز در كنار برادران اهل سنت‌مان خيلي خوب و به راحتي زندگي مي‌كنيم و روابط خوبي ميان ما برقرار است. بسياري از بزرگان وقتي وارد استان ما مي‌شوند مي‌گويند استان گلستان نه فقط براي كشور يك سرمشق و الگوست بلكه براي كل جهان اسلام مي‌تواند الگو باشد. اينها هم به عواملي برمي‌گردد؛ ۳۰ سال است كه از بعد از انقلاب روي اين مسائل كار شده است. ما فراز و نشيب‌هاي بسياري را پشت سر گذاشته‌ايم و در هر برهه، مردم از نظام صداقت ديده‌اند. صداقت خيلي مي‌تواند مؤثر باشد و اصل بسيار مهمي است. همواره بناي نظام جمهوري اسلامي به عنوان نظامي با مذهب رسمي شيعي با برادران اهل سنت خود بر اصل صداقت و راست‌گويي بوده و اين اثر خود را گذاشته است. بحمدالله ميوه و ثمره اين صداقت را، در آرامش كاملي كه در سطح استان برقرار است، مي‌توان برداشت كرد.

منبع: خبرگزاری تقریب

برچسب ها : آیت الله نورمفیدی, آسیب شناسی