پايان نامه حاضر با عنوان «موانع اخلاقي اجتماعي تقريب» در نظر دارد به تقريب، نه نگاهي صرفا فقهي کلامي، بلکه نگاهي اخلاقي اجتماعي داشته باشد، تا از اين طريق بتواند موانع عملي تقريب را از ميان بردارد؛ زيرا به نظر نگارنده تنها مانع قابل رفع ميان مذاهب، عدم رعايت اخلاق اسلامي است. از اينرو، اگر حساب اختلافات عقيدتي را بتوان از حساب حقوق اجتماعي آنان جدا کرد، اختلافات مذهبي مانع رعايت اخلاق اجتماعي مسلمانان نخواهد شد. اين تحقيق به دنبال آن است که بيان کند پيروان همه مذاهب اسلامي به رغم تمام اختلافات و تفاوتهايي که در نگرشهاي مذهبي خويش دارند، در عين حال ميتوانند بر طبق معيارهاي اخلاقي مشترک، که رسول گرامي اسلام (ص) به ارمغان آورده و براي تکميل آن مبعوث گشته است، به تقريب دست يابند.
براي رسيدن به اين منظور، بخشي از مطالب رساله با روش کتابخانهاي و مراجعهي مستقيم به منابع معتبر شيعه و سني گردآوري شده و بخش ديگر آن، با روش ميداني و از طريق مصاحبه و گفتگوي حضوري با صاحبنظران برجسته شيعي و سني در عرصهي تقريب انجام گرفته است. نکته قابل توجه در تمام مصاحبهها اين است که آنان همه متفقاند: مهمترين موانعي که تقريب را با مشکل مواجه ساخته و ميسازد، عدم رعايت اخلاق اجتماعي ميان مسلمانان بوده و هست و ريشهي آن را ميتوان در سه پديدهي غير اخلاقي «تعصب»، «نسبتهاي ناروا» و «اهانت به مقدسات يکديگر» جستجو کرد.
مباحث پاياني رساله، گوياي اين مطلب است که اگر پيروان مذاهب اسلامي، يکديگر را به رسميت شناخته، با احترام متقابل به گفتگو بپردازند و از اصول اعتقادي يکديگر آگاهي کامل يابند، به يقين با رفع تعصبات نابجاي موجود، دست از نسبتهاي ناروا و اهانت عليه مقدسات يکديگر برخواهند داشت، بلکه دست کم ميتوانند از شدت موانع اخلاقي اجتماعي تقريب بکاهند.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
درباره ما رسالت و وظیفهی اسلامی فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی است که از قبیل آسیبها و خسارتها جلوگیری و با اقدامات سنجیده، علمی و عملی در رفع و یا حداقل مهارکردن این مشکل تلاش کنند. این رسالت خطیر دانشگاه ادیان و مذاهب را برانگیخت تا اقدام به تأسیس دفتر تقریب مذاهب بنماید و در امر پژوهش در باب وحدت اسلامی گام برداشته، در راه اعتلای امت اسلامی و تفاهیم مذهبی مسلمانان انجام وظیفه کند. |