حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب؛
امیدِ آن دارم که هم‌چنان پرچم تقریب در هند، برافراشته بماند
به قلم محمد رجایی‌نژاد دانش‌آموخته دانشگاه ادیان و مذاهب؛
رابطه سنت و تجدد؛ روی‌کردها و قرائت‌ها؛ با تأکید بر آرای امام خمینی(ره)
پویشی برای مطالعه بیشتر؛
آخرین کتابی که خوانده‌ام
معاون آموزش و پژوهش مرکز بزرگ اسلامی غرب کشور خبر داد:
آمادگی طلاب اهل‌سنت برای شرکت در آزمون دانشگاه ادیان و مذاهب
حجت‌الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب؛
آیت‌الله جنتی شخصیتی تقریبی و بین‌المللی دارند

باید به تقریب معتقد و در پایبندی به آن جدی باشیم

تاریخ انتشار: 1396/09/18

باید به تقریب معتقد و در پایبندی به آن جدی باشیم

نشست چشم‌انداز تقریب مذاهب اسلامی با همکاری دفتر تقریب و معاونت فرهنگی دانشگاه ادیان و مذاهب به مناسبت هفته وحدت و روز میلاد پیامبر (ص) برگزار شد.

ه گزارش روابط عمومی دانشگاه ادیان و مذاهب نشست چشم‌انداز تقریب مذاهب اسلامی به مناسبت هفته وحدت و روز میلاد پیامبر (ص) روز سه‌شنبه 14 آذر در این دانشگاه برگزار شد.

در این برنامه که پس از نماز ظهر و عصر برقرار بود، حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر شریعتمداری در موضوع چشم‌انداز تقریب مذاهب اسلامی به سخنرانی پرداخت.

دکتر شریعتمداری در جمع اساتید، دانشجویان و کارمندان نمازگزار، ابتدا به روایات مربوط به تولد پیامبر پرداخت و افزود: بنابر قول مشهور روایات شیعه در 17 ربیع الاول و بنابر قول مشهور در روایات اهل تسنن در 12 ربیع الاول بوده است.

وی سپس به نحوه شکل گیری هفته وحدت پرداخت و گفت که عده‌ای از علما و بزرگان استفاده‌ای ذوقی از این اختلاف چند روزه در دو روایت کردند و به امام خمینی پیشنهاد دادند این ایام هفته وحدت نام گیرد که با موافقت ایشان روبرو شد و امروز این امر وحدت به یکی از شعارها و آرمان‌های جمهوری اسلامی تبدیل شده است.

رئیس دانشکده فلسفه دانشگاه ادیان و مذاهب در ادامه افزود: اما اینکه این وحدت اسلامی در عمل تا چه میزان موفق بوده به خود ما مسلمان‌ها برمی گردد و باید در مجال دیگری به آن پرداخته شود.

دکتر شریعتمداری سپس تقریب و وحدت را دو موضوع مهم موجود در هفته وحدت خواند و گفـت: موضوع وحدت جنبه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دارد و در عمل برخلاف معنای لغوی‌اش که یکی شدن است بیشتر به معنای همگرایی در رفتار، عمل، راهبردها و مواضع بوده و به این معنا نبوده که دو گروه یکی شوند و یا حتی عقاید خود را به دیگری نزدیک کنند، مانند همانچه که در وحدت حوزه و دانشگاه اتفاق افتاد، بیشتر صحبت از لزوم همگرایی در برابر دشمن مشترک بوده است.

دکتر شریعتمداری با توجه به تکثر دنیای امروز و وجود قدرت‌های بزرگ اقتصادی افزود: امروز حتی اگر ما مسلمانان تمام توان اقتصادی خود را روی هم بگذاریم باز هم یک قدرت اقتصادی متوسط خواهیم بود اما به هر حال به این ترتیب می‌توانیم خیلی از مسائل بین المللی را آنگونه که می‌خواهیم پیش ببریم.

آقای شریعتمداری در ادامه به مفهوم دیگر یعنی تقریب پرداخت و گفت که سابقه آن به پیشتر از انقلاب می‌رسد و به این معناست که ما ضمن قبول وجود تعارض در دیدگاه‌ها بدانیم که اسلام چتری گسترده است که همه مذاهب و مکاتب کلامی اسلامی را دربر می‌گیرد.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر شریعتمداری در ادامه با اشاره به اینکه در درون مذهب شیعه هم به استثنای مسئله امامت و منصوص الهی بودن آن نمی‌توان آموزه‌ای را پیدا کرد که تمام علمای شیعه درباره آن کاملاً توافق داشته باشند، افزود که با در نظر گرفتن این نکته ما باید همان نگاهی را که به اجتهاد درون مذاهب داریم در سطح گسترده‌تر یعنی روابط بین مذاهب بپذیریم.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین دکتر شریعتمداری در پایان با مروری بر اختلافات کلامی و تاریخی در درون تمام مذاهب اظهار داشت که نباید فکر کرد تمام جریان‌های اهل سنت در طول تاریخ بر اساس دشمنی اهل بیت شکل گرفته است بلکه بیشتر در نتیجه همین اختلافات کلامی و عقیدتی بوده است، لذا ما باید با اعتقاد به این که پیامبر اسلام برای شکل دادن امت واحده تلاش کرده، همه اهل قبله را مسلمان بدانیم و به تقریب ایمان داشته و در پایبندی به آن جدی باشیم.

برچسب ها : هفته وحدت, دانشگاه ادیان و مذاهب, دفتر تقریب