حوزه های علمیه بر مباحث تخصصی کلامی و اعتقادی متمرکز شوند

تاریخ انتشار: 1397/05/06

حوزه های علمیه بر مباحث تخصصی کلامی و اعتقادی متمرکز شوند

رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب با اشاره به منازعات موجود در برخورد با تکفیر، گفت: امروز طلاب حوزه های علمیه در پاسخ به منازعات مذهبی باید مباحث کلامی و اعتقادی را به صورت تخصصی بدانند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» از مشهد، حجت الاسلام والمسلمین فرمانیان، رئیس دانشکده مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب، در نشست جایگاه فقه و کلام در منازعات مذهبی، در مرکز تخصصی مطالعات تطبیقی مذاهب اسلامی مشهد با بیان این که امروزه در جهان اسلام منازعات شدید مذهبی وجود دارد به خصوص هنگامی که این منازعات با سیاست مخلوط می شود، گفت: امروز شیعه قدرت گرفته و حکومت دینی تشکیل شده که سبب شده تا عده زیادی تاب تحمل این را نداشته باشند.

وی با بیان این که تا ظهور و ایجاد انقلاب اسلامی وهابیت یکه تاز تفکر مذهبی در جهان اسلام و گرایش های کمونیست بود، تصریح کرد: در ایران اسلامی با انقلاب صورت گرفته، شیعیان حکومت دینی و اسلامی را در مذهب پیاده کردند که این حرکت تحولی موجب ایجاد منازعاتی در همه جهان شد که امروز نیز بخشی از منازعات در جهان برقرار است.

رئیس دانشکده مذاهب اسلامی با بیان این که اگر کسی می خواهد به این مسائل ورود کند، باید دانش فقه خوبی داشته باشد و مبانی فقهی را بداند، خاطر نشان کرد: آنچه امروز به عنوان منازعات مذهبی مطرح شده همه مباحث کلامی است.

حجت الاسلام والمسلمین فرمانیان با بیان این که همه بحث ها امروز بر سر حق و باطل بوده و این دو در مباحث کلامی تجلی کرده، ابراز کرد: نزاع و منازعه در فقه چندان جدی نیست؛  امروز نیز وقتی بر جریانات فکری کار می کنید می بینید فقه تاثیری در تغییر نگرش بشریت ندارد و تغییر نگرش نیز بر پایه رویکرد و عقیده است.

وی با بیان این که در منازعات مذهبی کلام تاثیر زیادی ندارد، بلکه رویکرد و روش شما در مباحث کلامی مهم و کلیدی است، گفت: امروز دشمن اول ما وهابیت و تکفیری ها هستند و 5 کشور حوزه خلیج فارس نیز بر روی این مسائل سرمایه گذاری و هزینه می کنند؛ بنابراین امروز دشمنی و مشکلات ما با اشاعره، معتزله و سایر فرق نیست، بلکه موضوع وهابی ها و سلفی ها مطرح است.

عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب با بیان این که امروز باید به سراغ تکفیری ها رفت که تلاش می کنند تا فضای جهان اسلام را دگرگون و نابود کنند، ابراز کرد: خیلی مسائل امروز در فقه به مسائل اعتقادی تبدیل می شوند؛ اگر در گذشته دعوا بر سر چگونگی احیای توسل بود، امروز بر سر اصل توسل و تقیه است و آنان اعتقادات را هدف گرفته اند.

حجت الاسلام والمسلمین فرمانیان با بیان این که باید در دانش فقه نیز اطلاعات خوب و وسیعی داشت تا بتوان پاسخ سلفی ها را داد، گفت: امروز منازعاتی فراتر از کلام مطرح شده که از جمله آن فضای سیاسی موجود است که غرب با استفاده از کشورهای عربی حامی سلفی ها و همچنین سکولارها استفاده عملی کرده و منازعاتی را فراتر از کلام شکل داده است.

وی با بیان این که منازعه دیگری که امروز مطرح شده منازعاتی است که با تکفیری ها وجود دارد، عنوان کرد: دانش فقه بسیار موثر و کارآمد است و هر طلبه باید دانش فقه را به خوبی بداند اما آنچه امروز بیش از همه مورد نیاز و ضروری است، مباحث کلامی و اعتقادی می باشد که طلاب حوزه های علمیه در پاسخ به منازعات مذهبی باید آن ها را به صورت تخصصی بدانند.

برچسب ها : دکتر فرمانیان, دانشکده مذاهب اسلامی, دانشگاه ادیان و مذاهب