در اندیشه سیاسی امام، فقها مکلف هستند جهت حل بحران جامعه، در راستای «تحصیل» حکومت تلاش کنند.
مطهری با آنکه استاد فلسفه بود و همه عمق اندیشه فلسفیاش را قبول داشتند، ابایی نداشت که چون یک مستمع عادی به پای صحبت کسانی از جریان مخالف بنشیند.
خبر شهادت جانسوز سردار سرافراز سپاه اسلام حاج قاسم سلیمانی همه مسلمین و آزادیخواهان عالم را در بهت، حیرت و افسوس فرو برد.
اینجا تقاطع فرهنگهاست. ایرانی هست، آذربایجانی هست، پاکستانی هست، افغانستانی هست، لبنانی هست، عراقی هست، و خیلیهای دیگر هم هستند. همه کنار همیم. همه به مِهر آمدهایم و خرسندیم از این که با هر فرهنگی به فرهنگ اسلامی معتقد و مقیدیم.
تقریب مذاهب اسلامی عبارت اس از اینکه تمام پیروان مذاهب اسلامی به خصوص عالمان دینی با حفظ مذاهب شان و بر اساس گفتگوهای علمی به جهت تبیین مشترکات دینی و رفع سوء برداشت های مذهبی، هر چه بیشتر زمینه اتحاد و انسجام امت اسلامی را فراهم سازد.
برهه های گوناگون تاریخ مسلمانان، شاهد مهربانیها و رفت و شد و کمک و ایثار رهبران مذاهب اسلامی نسبت به همدیگر است. رفتار مسالمتجویانه برخی از عالمان سبب شده که دیگر گروههای مذهبی نیز، آنان را از خود پندارند. این تعامل، نه از سر ترس، بلکه مدارا و احترام به باورهای اسلامی دیگر مسلمانان، این افراد را به همراهی واداشته است.
آموزش امرِ اخلاقی در قرآن کریم دستکم دو خصلت بنیادین دارد که تعلیم اخلاق در جامعهی ما از آنها بهدور است: "مسئولیتپذیری" و "تمرین".
در مسائل اساسی کشور، اصل بر مصلحت نظام است. این رویکرد بنیانگذار فقید انقلاب اسلامی است که در سیره رهبر معظم انقلاب نیز دیده میشود.
امروزه دشمنان اسلام برخی باورها و اعمال نادرست جهال یا معاندانِ فرق مختلف را حمایت میکنند و به آن دامن میزنند.
روزنامه ایران به مناسبت مراسم سالانه اربعین حسینی یادداشتی از حجت الاسلام والمسلمین سید ابوالحسن نواب ریاست دانشگاه ادیان و مذاهب منتشر کرده است.
پیادهروی اربعین میدانی است برای دادوستدهای فرهنگی شیعیان. آنها در این میدان تجربههای فرهنگی خود را به اشتراک میگذارند، از احوال هم خبر دار میشوند، تجربههای مختلف مذهبی خود را به نمایش میگذارند و از خرده تفاوتهای فرهنگِ دینی خود آگاه میشوند.
خوشبختانه هرچه به پیش میرویم، مظاهر فرق انحرافی (مثل اَتباع احمد الحسن) و نمودهای ستیز با تقریب مذاهب و اخوت اسلامی در راهپیمایی اربعین کم و کمتر میشوند.
پیامبر فرمود: «حُسَیْنٌ مِنِّی وَأَنَا مِنْ حُسَیْنٍ:حسین از من است و من از حسینم» ،این حدیث معروف مورد قبول شیعیان است ،اما آیا این حدیث را علمای اهل سنت نیز تایید می کنند؟
سال هاست که در خصوص برخی از عبادات و مناسک، مثل حج و نماز جمعه می شنویم که عبادی سیاسی هستند. این واژه نوساخته را شاید برخی نپسندند، اما مهم تر از ساختِ لفظیِ این واژه، محتوایی است که در آن نهفته و به ما القا کرده است.
بیست و پنجم شوال یادآور سوگمندیِ سترگِ جامعه دیرپای شیعی در نیمه قرن دوم هجری است که به تازگی در عهد پنجمین و ششمین امامش با عمق معارف دینی و مذهبی اش آشنا شده بود.
شیخ مفید که از سوی حضرت حجت (ع) به عنوان یاری گر حق خوانده شده بود، هیچ گاه در صدد بر نیامد به واسطه وجود حکومتی شیعی به نام آل بویه و اقتدار آنان بر اهل سنت سخت بگیرد و آنان را تحت فشار قرار بدهد، بلکه بر آزاداندیشی تأکید داشت و حتی خود چندین بار طعم تلخ تبعید اجباری را چشید.
حضرت آیتالله مظاهری دعای سحر را از نگاه حقیقت عرفان شرح کرده اند دفتر تقریب مذاهب اسلامی دانشگاه ادیان و مذاهب به مناسبت ماه مبارک رمضان شرح عرفانی این مرجع تقلید را بر دعای سحر منتشر میکند .
در سیره پیامبر (ص) دعوت به خداى یگانه اصالت داشت؛ البته حضرت در این دعوت، تا جاى ممکن از جنگ دورى مى کرد. در صلح حدیبیه، بیعت رضوان که نشانه اى از استحکام مسلمانان بود، به تحکیم صلح منجر شد. در این صلح، پیامبر صلى الله علیه و آله با نرمش قهرمانانه به امنیت دست یافت، و توانست دعوت خود را جهانى کند. جنگ در سیره پیامبر صلى الله علیه و آله، یا در دفاع از کیان اسلام بود و یا در رفعِ موانع دعوت به اسلام؛ ازاین رو، امرى مقدس به شمار مى آمد که توأم با رحمت و مهرورزى بود.
آیت الله جوادی آملی می نویسد: وحدت، مایه بقای جامعه و رسیدن به آرمانهای ملی و برداشتن موانع پیشرفت است، از اینرو برای ایجاد و حفظ آن باید تلاش فراوان کرد.
القاعده و داعش نمونه های مدرن جنبش های سلفی هستند. دکتر فیرحی، استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران، در این گفتار، اشتراکات و تمایزات میان این دو جنبش را بر می شمارد و تغییرات در ساختار این سازمان از زرقاوی تا ابوعمر را مورد بررسی قرار می دهد.
|
دانشکده ها دانشکده شیعه شناسی |
خدمات فناوری اطلاعات سامانه جامع آموزش |
درباره ما رسالت و وظیفهی اسلامی فرهیختگان حوزوی و دانشگاهی است که از قبیل آسیبها و خسارتها جلوگیری و با اقدامات سنجیده، علمی و عملی در رفع و یا حداقل مهارکردن این مشکل تلاش کنند. این رسالت خطیر دانشگاه ادیان و مذاهب را برانگیخت تا اقدام به تأسیس دفتر تقریب مذاهب بنماید و در امر پژوهش در باب وحدت اسلامی گام برداشته، در راه اعتلای امت اسلامی و تفاهیم مذهبی مسلمانان انجام وظیفه کند. |